İlk altı ay bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyiniz.Bu dönemde bebeğinizin tüm besin ihtiyacını anne sütü karşılayacaktır.6 aydan erken ek gıdalara başlanması,bebeğin emme ihtiyacını azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engelleyecektir.Bu da zamanla anne sütünün azalmasına ve erken dönemde kesilmesine neden olacağından 6 aydan önce bebeklere ek gıda başlanmamalıdır. Kilo alımında yetersizlik olan bebeklerde doktorunuzun önerisiyle erken dönemde ek gıdalara geçilmesi önerilebilir. Bebeğinize vereceğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayın. Başlangıçta ek gıdalara anne sütünü tamamlayıcı nitelikte başlanır, zamanla ek gıdalar anne sütünün yerini alırlar. Uygun ve zamanında ek gıda desteği ile anne sütüne en az 2 yıl devam edilmelidir. Kur’an-ı Kerim’de bebeklerin 2 yaşına kadar emzirilmeleri tavsiye edilmektedir.Dünya Sağlık Örgütü’nce de gelişmekte olan ülkelerde emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
6. ay sonrası dönemde ek gıda vermenin koşulları:
Bebeğin baş boyun kontrolünü tamamlaması, el ve göz koordinasyonunun gelişmesi, oturnaya başlaması, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişmesi ek gıdalara başlanması için zorunlu basamaklardır. Bebekler bu gelişimi ancak 6 ayda tamamlamaktadırlar.
Günde ortalama 6-8 öğün beslenen çocuğun 2-3 öğünü ek gıda olmalıdır. Zaman içerisinde ek gıdaların beslenmedeki ağırlığı artırılır, beslenmenin yarısı ek gıdalardan diğer yarısı da anne sütünden karşılanır.
Ek gıdalara başlarken dikkat edilecek konular:
– Ek gıdalarla beraber emzirmeye devam edilmelidir.
– Ek gıdalann hazırlanması sırasında temizlik kurallarına uyulmalıdır. Eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanarak hazırlanmalıdır.
– Bir yaşına kadar bebeğinizin ek gıdalarını kaynatılmış, soğutulmsuyla hazırlayın.
– Tüm ek gıdalar biberonla değil, kaşık ya da bardak ile verilmelidir.
– Tüm ek gıdalar günlük, evde hazırlanmalıdrr. Doğal olmayan, market ürünü ek gıdaları bir yaşından önce bebeğinize vermeyiniz (yoğurt, meyve suyu, çorba vb.’ni kendiniz evde günlük olarak hazırlayınız).
– İlk defa verilecek ek gıdalar bebek iken denenmelidir.
– Ek gıdalar az miktarlarda verilmeye başlanmalı, bebeğin alımına göre miktar birkaç günde yavaş yavaş artırılarak bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilmelidir. (örneğin yoğurt verileceği zaman ilk gün 1 tatlı kaşığı 2.gün 2-3 tatlı kaşığı, 3.gün 4-5 tatlı kaşığı verilir, daha sonra bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilebilir).
– İlk kez verilecek ek gıdalar 4-5 gün arayla başlanmalıdır. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınır ve alerjik reaksiyon veya sindirim problemi (ishal, kusma veya am gaz sancısı gibi) gelişirse hangi besinden kaynaklandığı anlaşılabilir. Hangi besinden dolayı problem ya yaşandıysa o besine 3 hafta sonra tekrar başlanmak üzere ara verilir.
– Ek gıdalara başlarken öncelikle sıvı kıvamında verilmeli, zamanla iyi alınan ek gıdaların kıvamı artırılarak püre kıvamında verilmelidir. Meyve suları iyi alınmaya başlandıktan sonra içine azar azar posasından katılarak kıvamı püre halinde verilir, çorbaların içine ekmek doğranarak kıvamı artırılır.
– Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra aynı besin tekrar denenmelidir.
– Ek gıdaya geçişte özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle zaman içerisinde düzelir, bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz.
– Beslenme saatlerinde anne rahat olmalı, acele etmemeli, bebeğiyle konuşarak, ara ara okşayarak beslemelidir. Beslenme saatleri hem anne hem de bebek için mutlu geçen anlar olmalıdır.
Hangi ek gıdaları verebiliriz?
Başlanan ek gıdalar besleyici değeri yüksek, yumuşak kıvamda, sindirimi kolay ve düşük alerjenik özellikte olmalıdır.
Bu dönemde verilecek ek gıdalar sırasıyla yoğurt,