Bebeklerde bakım nasıl yapılmalı ?

GÖBEK BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Doğumdan birkaç gün sonra göbek kordon kalıntısı kararır ve 1-3 hafta sonra düşer. Bölgenin enfeksiyon

kapmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenler:

– Bölgenin hava alması sağlanmalı ve üzeri kıyafet dışında başka birşey ile  kapatılmamalıdır. Göbegin kuru kalması sağlanmalı, göbek düşene

kadar bebek yıkanmamalıdır. Yıkanması gerekiyorsa da banyodan sonra göbek kurutulmalıdır.

– Bebeği bezlerken bezin ön tarafını aşağıya doğru kıvırıp  göbek kordonunun üzerini kapatmayın, böylece göbek kordonunun hava almasını sağlayan ve idrar ile teması önleyin.

– Bebeğinizi göbeği düşene kadar her gün, günde bir kez %70’lik alkol solüsyon ile göbek pansumanı yapın. Pansuman yaparken alkol soliisyonunu gobek kordonunun cilt ile temas ettiği yere sürmeniz yeterlidir.

Göbek etrafındaki bölge kızarır veya bir sızıntı, kanama olur ise doktorunuza danışın.

BEBEĞİN BANYOSU

Bebeğinizin en önemli ihtiyaçlarından biri de banyodur.Bebeğinize küçük yaşlardan başlayarak banyoyu sevdirmeli, temiz olmaya teşvik etmelisiniz. Göbek

düştükten sonra 3-4 aya kadar sıcak havalarda her gün, soğuk havalarda gün aşırı banyo yaptırın. Banyo zamanını açken ve özellikle uyku saati öncesine ayarlayın. Banyo yapılacak oda sıcak olmalıdır (26-27°C). Su sıcaklık 36-37 olmalıdır. Su sıcaklığı basit olarak dirsek suya sokularak anlaşılabilir. Su sıcaklığı dirseği yakmayacak düzeyde olmalıdır.

Bebeğinizin,burnunu ya da kulaklarını temizlerken temiz bir pamuk kullanın ve yalnızca görebildiğiniz yerleri temizleyin. Bebegi kesinlikle su içinde veya sıcak su kaynakları yakınında yalnız bırakmayın.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI

Bebeklerde burun tıkanıklığı sık karşılaşılan bir sorundur. Burun tıkanıklığı olan bebeklerde emzirme esnasında ve uykuya dalarken güçlükler olacaktrr. Bebeğinizin burnunun  tıkalı olduğunu hissettiginizde 1-2 damla serum fizyolojik damlalardan  damlatınız.Bu sorun bebeklerde 7-8 aylık olana kadar devam edebilir.

BEBEĞİN ALT TEMİZLİĞİ

Yeni dogan bebek çok sık aralıklarla çişini  ve kakasını yapacaktır. Bu atıklar, bebeğin son derece hassas olan cildi üzerine tahriş edici etkiye sahiptir. Kullanılan bez ne zaman ıslanır veya dışkı ile kirlenirse değiştirilmelidir. Amaç bebeğin altının kuru tutulmasıdır.Eğer yeteri sıklıkta bezleri değiştiriyorsanız,pişik gelişmemesi için başka hiçbir şeye ihtiyaç yoktur.Bebeğin kirli altını temizlemenin en etkin yolu sıcak  su ile yıkamak ve kurulamaktır. Talk pudrası günümüzde artık önerilmemektedir. Kolonyalı mendillerin kendisi de bebeğin hassas cildini tahriş ederek pişiklere neden olabilmektedir. Bebeğin altının değişimi sırasında  10-15 dakika süre ile bez bağlanmadan bebeğin altının açık olması ve hava ile temasıda pişik gelişimini engeller.Bebeğin altı bağlanırken mümkün olduğunca bel bölgesinde gevşek bağlanmalı ve havanın bez içinde dolaşması sağlanmalıdır.

BEBEĞİN TIRNAK BAKIMI

Bebeklerin ttırnakları doğumda uzamış veya sonraki günlerde hızla uzayacaktır. Yenidoğan bebeğin tırnaklarını kesmek çoğu anneyi endişelendirir ancak bebek kendi yüzünü çizebileceğinden bu gereklidir.Ayrıca uzayan tırnaklar kırılarak bebeğin canını yakabilir.Tırnak keserken bebeği sabit pozisyonda tutmak kolay değildir. Bebek derin uyuyorsa ve bebeği uyandırmaktan  çekinmiyorsanız bebeğinizin trrnaklarını uyku sırasında veya bebek uyanıksa bebeği tutan birinin yardımıyla  trrnakları kesilebilir. Her zaman yuvarlak uçlu ve bebeklere özel tırnak makası kullanın.

 

BEBEĞİN YAŞADIĞI ODANIN SICAKLIĞI

Günlük oda ısısının 21-28 oc arasında olmasına (en ideali 24-25 °C) dikkat ediniz. Bebeğinizin yaşadoığı odada güneş görmeyen ve sobadan uzak bir yerde duvar termometresi bulundurun.

BEBEĞİN KIYAFETLERİ

Bebeğin günlük giyiminde bot, yumuşak ve kolay giydirilen giysileri tercih edin.Giysileri seçerken önden   açık olmasına ya da bacaklarının iç kısımlarının çıt çıtlı olması önerilir. Kıyafetlerin boğaz kısmı gevşek olmalı ve bebeğin ağzına alabileceği uzantılar ve küçük parçalar içermemelidir.Ev ortamında sizin üşümediğiniz veya terlemediğiniz miktarda kıyafetin bir kat fazlasını bebeğinize giydirin. Bebekler ilk aylarda başlarından üşüyebileceği için bu dönemde başını örtün.Bebeğinize kesinlikle kundak yapmayın, kundak yapılan bebeklerde kalça  çıkığı  gibi kalıcı sakatlıklar götülme sıklığı artmaktadır.

Bebek  çamaşırlarını yıkarken deterjan kullanmayınız. Sabun veya sabun tozu kullanıp,bol su ile durulayınız.

BEBEĞE VERİLMESİ GEREKEN VİTAMİNLER

D vitamini güneşin direkt cilde temas etmesiyle üretilen bir vitamindir. Anne sütü alan bebeklerde anne ve bebek yeterli güneşlenmediği için D vitamini yetersizliği olmakta, bu da bebeklerin kemik ve diş gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Bu nedenle bebeğiniz 7 günlük olduktan sonra D vitamini damlasından 1 yaşına kadar düzenli olarak veriniz.Ayrıca vücutta D vitamini üretimini sağlamak için 1. aydan sonra sıcak havalarda her gün bebeğin ellerinin ve yüzünün en az yarım saat güneş görmesini sağlayın.Ülkemizde demir eksikliğine bağlı kansızlık ve buna bağlı gelişim sorunları sık görüldüğü için tüm bebeklere 4.ayından itibaren 1 yaşına kadar demir  damlası önerilmektedir. Bölgemizdeki içme sularında flor maddesinin yetersiz olması nedeniyle sık diş çürümeleri görülmektedir. Bu nedenle sağlıklı diş yapısının olması için 6. ayından itibaren flor içeren preparatlar kullanılmalıdır.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.